روتاری انکدر بهتراست یا خطکش دیجیتال؟

روتاری انکدر بهتراست یا خطکش دیجیتال؟

برای تجهیز ماشین به سیستم دیجیتال می توانیم از دو نوع سیستم اندازه گیری استفاده کنیم روتاری انکدر و خط کش دیجیتال .در این بحث مزایا و معایب هرکدام را بررسی می کنیم .


مزیت خط کش دیجیتال LINEAR SCALE

از آنجا که خط کش دیجیتال LINEAR ENCODER جابجایی واقعی ماشین را اندازه می گیرد  بنابراین اندازه ها متاثر  از  لقی پیچ و مهره ، لقی محوری میل پیچ ، تغییر گام میل پیچ و… نخواهد بود . هر کدام از عوامل فوق می تواند در هنگام استفاده از انکدر خط ایجاد نماید که در ادامه بررسی خواهیم کرد .البته این بدان معنی نیست که استفاده از انکدر ها مقدور نیست .بلکه عدم توجع به این عوامل می تواند خطا ایجاد نماید . بسیاری از ماشین آلات دقیق صنعتی با انکدر کار می کنند .

معایب خط کش دیجیتال نسبت به روتاری انکدر

قیمت بالاتر نسبت به روتاری انکودر ، نگهداری سخت تر ، نصب مشکل تر و آسیب پذیر بودن از معایب خط کش دیجیتال نسبت به روتاری انکودر است .

مزایای روتاری انکودر نسبت به خط کش دیجیتال

قیمت روتاری انکدر نسب به خط کش دیجیتال پایین تر است .همچنین نگهداری انکودر ساده تر است چرا که اولا جمع و جور تر است و ثانیا چون انکودر دارای محفظه بسته ای است احتمال نفوذ آلودگی ها به داخل انکودر بمراتب کمتر است .

  1. انکدر و لقی پیچ ومهره  BACKLASH

همواره بین پیچ و مهره ماشین آلات صنعتی لقی وجود دارد . در شکل یک وقتی جهت دوران میل پیچ عوض می شود ابتدا مهر و میل پیچ

ENCODER-BACKLASH ENCODER-BACKLASH-CNC ROTARY-ENCODER-BACKLASH

از هم جدا شده و به شکل دو تبدیل می شود و سرانجام پیچ و مهره در وضعیت شکل سه قرار می گیرند .در هنگام تغییر وضعیت از شکل یک به شکل دو و نهایتا شکل سه میل پیچ و همچنین روتاری انکودر دوران می کند اما ماشین حرکتی ندارد . وقتی روتاری انکودر دوران میکند کنترلر احساس می کند محور در حال حرکت است و این خطا محسوب می شود مگر انکه شما بطور دوره ای این مقدار لقی را اندازه گیری نموده و به عنوان پارامتر در اختیار کنترلر قرار دهید .

روتاری انکدر و پارامتر بک لش BACKLASH

به منظور رفع این خطا کنترلرها موظف شده اند در هنگام تغییر جهت محور ,مقدار بک لش را منظور کنند .ولی باز چیزی که موجب خطا می شود اینست که اولا مقدار بک لش در طول میل پیچ ( خصوصا میل پیچ های غیر بال اسکرو ) ثابت نیست و ثانیا مقدار بک لش به مرور زمان تغییر می کند .و از همه مهمتر اینکه کنترلر زمانی بک لش را محاسبه می کند که تغییر جهت داشته باشیم ولی اگر فرض کنیم یک عامل بیرونی سبب حرکت ناخواسته محور گردد آنگاه از دید کنترل پنهان مانده و خط محسوب میگردد.

انکودر و حرکت محوری میل پیچ

اگر فرض کنیم که یاتاقان های دوسر میل پیچ دچار لقی شده باشد در آن صورت در هنگام تغییر جهت ابتدا میل پیچ بطور محوری جابه جا شده و سپس محور حرکت می کند . که این عامل نیز  بصورت خطا ظاهر می شود .خصوصا زمانی موضوع جدی می گردد که میزان این لقی بسته به شرایط محیطی ( دما , میزان وزن قطعه کار و… ) دایما تغییر نماید .

برای مطالعه بیشتر در مورد انکودر  Encoder ا ینجا کلیک کنید .

جهت بازدید از انکودر های آماده فروش اینجا (   Rotary encoder  )  کلیک نمایید

نام و لینک این مطلب (روتاری انکدر یا خطکش دیجیتال).

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *